GZ-PRAKTIJK HAPTONOMIE VEERKRACHT 

TINEKE KOOIJINGA

Veelgestelde vragen over haptonomie en haptotherapie

Uw vragen over GZ-Haptonomie Veerkacht Groningen | Roden

Tijdens een eerste kennismakingsafspraak ontdekken we in de eerste plaats of er iets van een klik tussen ons is. Dat is belangrijk om samen te kunnen gaan werken. Vervolgens luister ik naar je hulpvraag, of proberen we deze samen te formuleren. Als we besluiten verder te gaan met de begeleiding, kunnen we een vervolgafspraak maken. Tijdens de eerste keer zal doorgaans de intake plaatsvinden. Daarna plannen we een aantal afspraken in om te kijken of de sessies jou verder helpen. Om de aangeboren vermogens van de tast, van het voelen, bewust te laten worden, bestaat een afspraak meestal uit een combinatie van gesprek, ervaringsoefeningen en ‘ervaren op de behandelbank’, waarin contact en de beleving voorop staan. Na 3 sessies zullen we het verloop evalueren. Lees meer bij: mijn 5 werkzame middelen.

Er is altijd een wisselwerking tussen jou en de mensen om je heen. De relatie tussen jou en de mens(en) om je heen vormt een belangrijk aandachtspunt in de haptonomie. In die relatie gebeurt van alles, zowel dingen die wenselijk, als dingen die minder wenselijk zijn voor je ontwikkeling. Als je te weinig affectie krijgt van mensen om je heen, of er vinden ingrijpende gebeurtenissen plaats in je leven, kan het zijn dat je ontwikkeling stagneert. Dat kan er toe leiden dat je meer op de automatische piloot gaat leven, veel gaat nadenken en piekeren, steeds meer gaat leven ‘zoals het hoort’ of ‘zoals anderen van je verwachten’. Wat je reactie ook is, het kan zijn dat je hierdoor steeds verder van je gevoel af komt te staan. Dat je uiteindelijk niet meer goed weet wat je wilt, waar je blij van wordt, wat ‘jou’ precies ‘jou’ maakt.

Als je bij mij komt, gaan we onderzoeken waar je tegenaan loopt in je ontwikkeling en vooral: waar je naar toe wil, hoe je je verder kunt ontwikkelen. Zodat je weer meer jezelf leert te zijn, beter leert om te gaan met je klachten. Zodat je een keuze hebt over hoe jij in het leven wilt staan.

 

Dat verschilt van persoon tot persoon en het hangt mede af van je hulpvraag. Mijn behandelingen zijn over het algemeen kortdurend. Ik vind het belangrijk dat je zo snel mogelijk weer op eigen kracht verder kunt. Na verloop van tijd kan desgewenst een nieuw traject worden ingegaan. 

Het aantal sessies is dus moeilijk vooraf in te schatten. Sommige mensen hebben al aan 2 sessies genoeg. De meeste mensen komen zo’n 4-8 sessies. Belangrijk is dat alles in goed onderling overleg gebeurt om te kijken we wat in jouw geval het beste is.

In een zorgvuldige afstemming zal ik weten wanneer het wenselijk en mogelijk is om je aan te raken om zo ook echt voelbaar te maken wat er speelt. Het is altijd aan jou om wel of niet op die uitnodiging in te gaan. Kleding mag altijd aanblijven. Niets moet en soms is het wenselijk eerst op een andere manier te werken. Het doel is jezelf te leren kennen in wat jij ervaart in contact met een ander. zodat je kunt komen tot beter keuzes voor jou. 

De aanraking speelt in haptotherapie een belangrijke rol; het is de meest directe vorm van communicatie. Mensen hebben een natuurlijke neiging om elkaar aan te raken bij blijdschap, verdriet en angst. Als iemand je aanraakt, voel je dat hij/zij om je geeft. Je voelt dan dat je de moeite waard bent: niet om wat je doet, maar gewoon om wie je bent. Je kunt het gevoel krijgen dat je er mag zijn en een gevoel van verbinding ervaren. In onze samenleving raakt men el

haptonomie is aangeraakt worden

kaar nog maar weinig aan. Door het gemis van de aanraking, kan het contact met jezelf verloren gaan. De aanraking in de haptotherapie geeft je de kans weer het contact met jezelf te ervaren. Wat voel jij, wat is fijn voor jou en wat niet? Zo zul je ontdekken, dat je je eigen gevoelens serieus mag nemen en hiermee tevoorschijn kunt komen naar je omgeving.

Ja, dat gebeurt regelmatig, bijvoorbeeld i.s.m. een psycholoog of een psychiater. Het is dan wel belangrijk dat beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn en dat de zienswijzen van beide therapeuten ongeveer hetzelfde zijn, anders kan het verwarrend voor je werken. Het kan een goede aanvulling op elkaar zijn. Indien overleg gewenst wordt door jezelf, of door een van de therapeuten, kan dat, maar alleen met jouw toestemming uiteraard.

Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. Je kunt zonder verwijzing een afspraak met een haptotherapeut maken en de facturen indienen bij je zorgverzekeraar, indien je recht hebt op vergoeding.

Ja, de meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden haptotherapie. Je hebt daarvoor wel een aanvullende verzekering nodig. Haptotherapie valt niet onder de basisverzekering, het valt daarom ook niet onder het verplichte eigen risico. De hoogte van de vergoeding verschilt per verzekerings-maatschappij en de keuze van je aanvullende verzekering. Lees hier meer over vergoedingen. 

Mensen zijn in aanleg gevoelswezens. Kinderen voelen de dingen vaak nog feilloos aan. Hoe is het mogelijk dat we het contact met ons gevoel kwijt kunnen raken?
Het kan te maken hebben met de mate waarin je (vroeger) erkenning en bevestiging hebt gekregen voor wat je voelde. Als je niet bevestigd wordt of sterker nog, als dat wat je voelt door de ander ontkend wordt, dan vertrouw je op den duur misschien minder op je gevoel en luister je er minder naar.
Je kunt ook aan je gevoel voorbij gaan door het hoge tempo waarin we leven en de hectiek van alle dag; je gaat maar door en staat niet meer stil bij hoe het eigenlijk voelt. Het is dus eigenlijk meer een kwestie van opnieuw contact te maken met je voelend vermogen. Want dat was er altijd al! Als je weet wat je voelt weet je beter wat je wilt en ook waar je grenzen liggen! 

Een GZ-Haptotherapeut heeft een 4-6 jarige erkende therapieopleiding gevolgd en beoefent het vak van haptotherapeut uit als zelfstandig beroep. De GZ-Haptotherapeut moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen, waaronder nascholingseisen, medische basiskennis op HBO-niveau, certificaat DSM IV/V voor (01-01-2016).. Een GZ-Haptotherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging VVH en verplicht zich daarmee o.a. tot regelmatige na- en bijscholing.

Dat is moeilijk te zeggen. Het belangrijkste is dat je wordt gesterkt in je ‘zijn’, in wie je bent. In het tempo dat bij jou past. Het kan zijn dat je soms moeilijke, confronterende momenten ervaart tijdens de sessies. Soms is het hard werken. En toch ervaren mensen de sessies vaak als een cadeautje voor zichzelf. Omdat ze voelen dat ze meer zichzelf mogen worden en dus steeds beter in contact staan met hun eigen kracht. 

De meeste mensen die in de praktijk komen, geven aan dat ze moeite hebben om bij hun gevoel te komen. Of dat ze teveel op hun bordje hebben, waardoor ze een steuntje in de rug nodig hebben in het omgaan met klachten. De klachten die daar vaak bij naar voren komen zijn: stress/burn-out, angstklachten, lichamelijke klachten, maar ook gevoelens van  onzekerheid/minderwaardigheidsgevoelens en relatieproblematiek. Lees hier meer: klachten waarbij haptonomie kan helpen

Meestal duurt een consult of sessie ruim een uur, maar korter of juist langer is ook mogelijk. In het begin is er vaak een frequentie van eens in de week of 2 weken, belangrijk is dat er continuïteit is zodat bewustwording kan groeien.

Trajecten zijn persoonlijk en wisselend en daarom moeilijk in een getal uit te drukken. Het is afhankelijk van waar je tegenaan loopt en van de ernst van problematiek. Om toch een schatting te maken zijn tussen de 4 en 7 sessies het meest gebruikelijk.

Mensen zoeken om uiteenlopende redenen begeleiding. Je kunt last hebben van pijnklachten, spanningsklachten, vermoeidheidsklachten, sombere gevoelens, gewoon niet lekker in je vel zitten. Het kan zijn dat je te maken hebt met ingrijpende gebeurtenissen en zo zijn er nog veel meer redenen waarom je hulp zoekt.
Wanneer je tegen iets aan loopt in het leven en het lukt niet goed om daar mee om te gaan, kan het fijn zijn om hulp te krijgen. In de haptotherapeutische benadering nemen we, naast het praten, het gevoel als belangrijke pijler mee. We gaan ontdekken welke patronen je tot nu toe hebt ingezet, welke patronen je dienen en welke je eigenlijk liever achter je wilt laten. Daarbij kan ik als therapeut een steuntje in de rug zijn voor je. Uiteindelijk worden we o.h.a. als mens het meest gelukkig als we zelf bewust het stuur in onze handen hebben van ons leven, door ons af te vragen of ons handelen past bij wat we voelen en denken. 

 
 

Binnen de visie van haptonomie, gaan we er vanuit dat ieder mens zich van nature kan en wil ontwikkelen. Hiervoor heb je ondersteuning, stimulatie en liefde nodig van mensen om je heen. Mensen die jou laten voelen dat het goed is dat jij er bent; dit noemen we affectie.

Je wolkenluchten kunnen opklaren en de zon kan weer doorbreken. Ik ga daarbij uit van de veerkracht van de mens. Deze positieve energie ervaar ik zelf ook meermaals. We beschikken allemaal over onze natuurlijke bronnen. In mijn benadering  probeer ik je via het ontwikkelen van je bewustzijn te leiden naar de beleving en het verstaan van jouw klachten. Dit herstelde contact kan leiden tot hernieuwde levenskracht en vitaliteit. 

Het is voor mij een uitdaging is om mensen weer naar zichzelf, naar hun eigen beweging en hun eigen levensvreugde te leiden.

Mijn inspiratiebron is in het bijzonder de natuur en haar veerkracht. Wij zijn a.h.w. de natuur! Daarom vind ik het ook fijn om wandelcoaching te geven. Eigenlijk een beetje noodgedwongen ontstaan in de Coronaperiode, maar ik heb ontdekt dat het heel goed kan werken om de natuur als spiegel in te zetten.

Het eerste kennismakingsgesprek is in mijn praktijk vrijblijvend en kosteloos.

In 30 minuten kunnen we elkaar een beetje leren kennen. Is er wederzijds een klik, dan kan een gerichte therapeutische behandeling beginnen. Mijn behandelingen zijn over het algemeen genomen kortdurend. Ik vind het belangrijk dat mensen zo spoedig mogelijk weer op eigen kracht verder kunnen. Na verloop van tijd kan desgewenst een nieuw traject worden ingegaan.

Aanmelden kan rechtstreeks of via je huisarts per telefoon of per  email:
Tineke Kooijinga, telefoon 06-51107165 / of via mijn email: info@veerkracht.eu

Het intakegesprek vindt doorgaans tijdens de eerste afspraak plaats. Een behandeling duurt ruim een uur en kost per 01-01-2023: 88 euro. 

Veel mensen denken dat haptonomie en haptotherapie zweverig zijn. Dat begrijp ik wel. Haptotherapeuten vormen nog steeds een vrij kleine groep in vergelijking met bijvoorbeeld de beroepsgroep psychologen. Daarom is haptotherapie bij veel mensen een onbekende en vooral alternatieve geneeswijze. Ik durf te beweren dat het je juist met je beide benen op de grond zet. Juist door te praten kun je blijven “zweven” in je gedachten. Het voelen zet je weer stevig op de grond. Het probleem is vaak hoe je iets wat voelbaar is, uitlegt in woorden. Hoe leg je uit hoe chocola smaakt? Je moet het gewoon eens ondervinden en proeven!

Haptotherapie helpt mensen bewust te maken van hun gevoelsleven in relatie tot anderen. Het leert je stil te staan en aandacht te geven aan wat er van binnen leeft. Je kunt gevoelens van boosheid, angst en verdriet boven laten komen en leren uiten. Je bent daardoor beter in staat ingrijpende gebeurtenissen te verwerken.

Disclaimer: Het gebruik van de informatie op deze website is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Praktijk Veerkracht staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook onze privacyverklaring.