VAN JE KLACHT NAAR JE KRACHT

Marc Rothco

HAPTOTHERAPIE, HOE WERKT HET?

In de haptotherapie speelt – naast het gesprek – de positieve werking van aangeraakt worden een belangrijke rol. Wanneer je wordt (aan)geraakt, kan datgene naar de oppervlakte komen wat werkelijk in je leeft. Zo wordt voelbaar gemaakt wanneer je bijvoorbeeld blokkeert en je jezelf terughoudt. Of wanneer je juist teveel investeert. Haptotherapie komt ‘dicht op je huid’. We kunnen er ook voor kiezen andere therapeutische middelen in te zetten zoals Logopedie (stem),  tekentherapie, EMDR, Voice Dialogue en familie opstellingen. Het combineren en integreren van verschillende therapievormen heeft meestal een meerwaarde voor mijn cliënten. Daarbij is aandacht voor zowel het lichaam, gevoelens, emoties, beelden en gedachten. Mijn behandelingen stem ik af op de individuele cliënt. Ieder mens is immers zo verschillend! Lees meer over affectieve verhoudingen.

! 

Over haptotherapie. Haptotherapie handelt over de kunst van de tastzin. Om weer meer onszelf te kunnen worden, is het belangrijk om ons bewust te worden van wat we beleven in het hier-en-nu. Door aanraking en andere oefenvormen biedt haptotherapie daartoe een waardevolle ingang. Er kan lichamelijk ervaren worden hoe we onszelf werkelijk voelen en hoe we ons voelen in relatie met anderen. Haptotherapie biedt een ingang om te ontdekken hoe onze patronen verlopen. Hoe we grenzen ervaren en aangeven, of we in staat zijn te geven en te ontvangen. Of we onze behoeften kunnen ervaren en aan durven te geven, of we ruimte in durven te nemen, etc. Oude pijnen krijgen kans om losgelaten te worden.

Over EMDR. Als haptotherapeut kom ik regelmatig tegen dat mensen last houden van bepaalde gebeurtenissen uit het verleden die hun stemming, hun gedrag en hun emoties blijvend negatief beïnvloeden. Met EMDR kan ik cliënten verder helpen als zij belast zijn met dergelijke ervaringen. EMDR is een kortdurende en krachtige behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van schokkende ervaringen. Met EMDR is het vaak mogelijk de belastende ervaringen te verzachten.

Over logopedie. Logopedie gaat over communicatie. Problemen op het gebied van communicatie kunnen zich vertalen naar adem-en stem- en contactproblemen. Onze stem geeft ons veel informatie over wie we zijn of over wie we proberen te zijn en elke stem is uniek en herkenbaar! Het tot bloei laten komen van ieders eigen unieke (zang) stem is voor mij een boeiende uitdaging! 

Over tekentherapie/creatieve therapie Tekenen en kleien zijn prachtige middelen om onbewuste informatie uit bewust te maken. Het geeft ons antwoorden en biedt ingangen tot nieuwe inzichten. Tekenen/kleien kan o.a. helpen bij verwerking van verlies/trauma’s, bij het stimuleren van creativiteit, bij het in contact komen met fijnere energielagen (chakra’s)en bij het bewust worden en uiten van emoties. Tekenen en kleien zijn bij uitstek therapiemiddelen voor kinderen. Het geeft veel informatie over wat ze vaak nog niet onder woorden kunnen brengen. Tekenervaring is geheel niet nodig.

Over energetische therapie/SOLK Als we het hebben over energetische therapie dan gaat dat over onze fijnstoffelijke, niet direct zichtbare, maar wel voelbare energielagen. Het komt vaak voor dat iemand een klacht heeft, maar dat er geen medische oorzaak te vinden is. Het gaat dan bijna altijd over energetische klachten, die voortkomen uit verstoringen in bepaalde energiegebieden van ons lichaam. Uitdrukkingen als: het ligt me zwaar op m’n maag, het gaat me aan m’n hart, refereren naar deze energetische klachten. Het wordt ook wel SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten) genoemd.  Via aanraking en creatieve middelen kunnen langdurige verstoringen in deze gebieden voelbaar en zichtbaar gemaakt worden.

Haptotherapie Groningen en Roden

CONTACT

Tineke Kooijinga – Praktijk Veerkracht GRONINGEN: Hereweg 100 / 9725 AJ Groningen  Praktijk Veerkracht RODEN: Albert Schweitzerplantsoen 58/ 9301HC Roden – Telefoon: 06-51107165 
Email: info@veerkracht.eu

GZ Haptonoom Groningen en Roden

ZORGCODES GZ-HAPTOTHERAPIE GRONINGEN VEERKRACHT

Haptotherapie Groningen AGB-code: Zorgverlener: 90-025611 T.M. Kooijinga / Praktijk/instelling: 90-(0)04462 / Behandelcode: 24602

© 2022 EMDR Haptonoom Groningen Roden Veerkracht. All Rights Reserved.