ERVARINGEN

Client ervaringen: (zie ook Voor wie?)  

Manager met hyperventilatie

Man van 39 jaar, E., komt i.v.m. klachten van hyperventilatie. Vooral tijdens z’n werk ondervindt hij hiervan last. Tijdens onderzoek blijkt dat E. hoog ademt en dat z’n stem wat vlak klinkt.
Na doorvragen blijkt dat E. vooral last krijgt als hij ergens is waar hij eigenlijk niet wil zijn of als er iets gebeurt wat hij niet wil. Bijvoorbeeld als hij bij een vergadering moet zijn waar hij het nut niet van inziet, als z’n moeder vreselijk zeurt aan de telefoon en hij het gesprek niet durft af te kappen. Van binnen bouwt zich dan een spanning op, die het lichaam dan blijkbaar kwijt moet in de vorm van hyperventilatie.
Dit was E. zich niet zo bewust. Behalve technisch aan de ademing te gaan werken, lijkt het dus voor E. belangrijk te werken aan het aangeven van grenzen en aan het uiten van ongenoegen als dat aan de orde is. Door het bewust worden hiervan, leert E. meer ruimte in te nemen, dieper te ademen in spannende situaties en verdwijnt de hyperventilatie vanzelf. Doordat E. meer emotie toelaat in zichzelf en experimenteert met het uiten daarvan, begint de stem ook meer kleur te krijgen.

Coördinatrice met burn-out

H. is 47 jaar en werkt als coördinatrice . Het gaat de laatste jaren niet zo goed met het bedrijf, wat spanningen geeft. H. heeft altijd hard gewerkt en vindt het moeilijk om aan te zien dat het niet goed gaat op het werk, ze voelt zich daar erg verantwoordelijk voor. Ze reageert met o.a. rug- en nekklachten. Sinds kort voelt ze zich futloos, moe en opgebrand. De huisarts diagnosticeert: burn-out. Hij adviseert haptotherapie om dichter bij haar gevoel en grenzen te komen.
Aanvankelijk ziet ze de therapie eigenlijk niet echt zitten: waar heb ik dat voor nodig, ik kan mezelf toch wel redden….totdat ze merkt dat ze door aanraking en andere oefeningen beter in haar vel komt te zitten. Haar gevoel wordt een leidraad bij het gaan maken van haar eigen keuzes. Ook ontdekt ze dat ze haar gevoel en haar meer creatieve kant jarenlang heeft verwaarloosd. Ze leert beter om te gaan met haar energie. Wat ze eerst beschouwde als zwakte (burn-out) blijkt uiteindelijk winst voor haar op te leveren. Op het werk kan ze creatievere keuzes maken en staat ze meer open voor hulp en steun van anderen.

Moeilijk verstaanbare rechtenstudente

Jonge vrouw P. van 24 jaar komt met de klacht dat ze moeilijk verstaan wordt. Mensen vragen haar vaak na en dat vindt ze vervelend. Tijdens onderzoek blijkt dat de stem van P. stem vrij zacht klinkt en dat P. vrij hoog ademt. Technisch besteden we daar de nodige aandacht aan via oefeningen.
Wat verderop in de behandeling blijkt naar aanleiding van het maken van een tekening dat P. het moeilijk vindt om haar gevoel te uiten, vooral boosheid. Deze emoties heeft ze altijd binnen moeten houden in haar thuissituatie. Op de tekening is de opgekroptheid duidelijk te zien. Door dit bewust te worden, kunnen we ook hier aan gaan werken. Door haar onderrug aan te raken, leert ze weer te voelen waar ze moet zijn met haar adem. Door lager te ademen, kan ze haar gevoelens beter ervaren. Het heeft tot gevolg dat P. zich veel beter en vrijer gaat voelen en dat ze luider durft te gaan spreken.

Kind met buikpijn

A. is 9 jaar en wordt door school en ouders ervaren als hoogsensitief. Ook blijkt hij hoogbegaafd te zijn. Daardoor pikt A. teveel informatie op, stelt zich te verantwoordelijk op en is hij meer bezig met de buitenwereld dan met zichzelf. Hij heeft regelmatig buikpijn en is vaak moe. In tekeningen laat A. zien dat hij zich meer bezighoudt met wat z’n ouders en vrienden nodig hebben, dan met wat hij zelf nodig heeft. Door z’n grote verantwoordelijkheidsgevoel en z’n neiging om op te komen voor anderen, manoeuvreert hij zich vaak in een moeilijke positie.
Tijdens de behandeling besteden we aandacht aan thema’s als bewust worden van je eigen gevoel, grenzen, bescherming en eigen behoeftes. Dat doen we via tekenen, voeloefeningen- en spelletjes. Na de behandeling gaat A. de oefeningen proberen toe te passen in z’n eigen situatie. Moeder blijkt ook hoogsensitief te zijn. Ook zij wordt bij de behandeling betrokken, waardoor A. nog meer ondersteuning in zijn proces krijgt. Doordat zij veel van A. z’n probleem herkent, besluit ze de oefeningen mee te gaan doen, wat positief voor A. werkt. Aan de juf van A. wordt enige informatie gegeven om A. te ondersteunen in z’n oefeningen en hem waar nodig te beschermen.
A. vindt het heel fijn om gezien en begrepen te worden. Dat alleen al ontspant hem. Aanraking zorgt ervoor dat hij zich veiliger voelt. Daarnaast wordt hij veel rustiger als hij leert dat hij niet verantwoordelijk is voor problemen van een ander. Dat het het allerbelangrijkste is om te leren voor zichzelf te zorgen. De spanningen nemen af en A. krijgt meer plezier in z’n nog jonge leventje en dus meer energie.