eye 06 1

Afgelopen half jaar was ik bezig met het volgen van de opleiding EMDR therapie. EMDR  is momenteel een populaire therapievorm als het gaat om het behandelen van traumata. Ik moet zeggen dat ik ondertussen ook persoonlijk heb ondervonden dat het echt werkt.

Het is wonderlijk hoe het brein zich aanpast in moeilijke, bedreigende omstandigheden. Zich zo aanpast dat we de situatie toch kunnen handelen op het moment zelf. Dat heeft echter wel een prijs. Het heeft tot gevolg dat ons emotionele brein zich op bedreigende momenten zich los kan maken van het denkende brein. Op dat moment is dat onze redding. Maar op allerlei momenten daarna missen we een normaal reactiepatroon als we getriggerd worden in hetzelfde gebied.

Een voorbeeld. Stel je voor dat iemand een ouder verliest op jonge leeftijd. Dat kan een hele moeilijke en bedreigende ervaring zijn. Zo bedreigend dat iemand dat eigenlijk niet op een normale wijze kan verwerken. Het brein kan iemand in zo’n geval “redden” door een scheiding te creëren tussen het emotionele brein en het denkende brein. Daardoor gaat de persoon er niet onderdoor en kan hij/zij toch doorgaan met het leven. Tot iemand op latere leeftijd moeilijkheden gaat ondervinden bij het aangaan van een relatie. De vroegere pijnlijke verlieservaring – dat een dierbare zomaar kan verdwijnen – heeft zich in het emotionele brein opgeslagen. En nu uit het zich als verlatingsangst en/of bindingsangst.

Door de EMDR toe te passen, wordt er teruggegaan naar dat vroegere moment van verlies. En wordt nagegaan welke overtuigingen aan dat moment vastzitten. Tijdens het focussen op het pijnlijke moment wordt het brein gestimuleerd, afwisselend links/rechts. Hoe het precies werkt is een wonder, maar pijnlijke ervaringen krijgen op deze manier een ander plekje in het brein. De lading wordt kleiner. Het emotionele brein werkt weer beter samen met het denkende brein waardoor de toekomstige ervaringen op dit gebied minder of geheel niet meer als bedreigend worden ervaren. Je zou kunnen zeggen dat je je minder belast voelt en daardoor minder gekleurd naar je toekomst kunt kijken en dus vrijer in het leven staat. Ik heb ondertussen al vele malen bij cliënten gemerkt dat EMDR hen werkelijk helpt. Een wonderlijk geschenk, een waardevolle tool in mijn gereedschapskist.

EMDR, een wonderlijk geschenk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.