• met kairos op vakantie…

  by  • 10 juli 2015 • Geen categorie • 0 Comments

  Share Button

   

  kairos

  Gisteren is mijn vakantie begonnen. Ik neem het er altijd even goed van in de zomer. Om alles wat er in het afgelopen seizoen is gebeurd te laten bezinken en los te laten. Alle ontroerende en  indrukwekkende verhalen van iedereen achter me te laten.

  Na een vol en voor mijn gevoel succesvol seizoen heb ik behoefte om me meer te laten leiden door wat er in me opkomt i.p.v. door wat er op de agenda staat. Niet doelgericht zijn, maar de dingen te laten gebeuren, de leegte in te durven stappen. Natuurlijk is dat ook onderdeel van m’n werk, haptotherapie is juist gericht op de ervaring en de behoeften van het hier en nu. Maar ook daarvoor staat dan maar een uur per persoon en is het uur gepland, daar kun je (helaas) niet omheen.

  Joke Hermsen spreekt in haar boek: “Windstilte van de ziel” over de tijdsbegrippen Kairos en Chronos. Het plannen van tijd is iets chronologisch, daar zijn we met z’n allen erg goed in. Dat geeft vaak tijdsdruk. Het beleven van het leven zonder dat je met de tijd bezig bent, dat wordt Kairos genoemd. En hoeveel ruimte nemen we daar  nog voor? Om tot beleving te komen hebben we rust, verveling, aandacht, wachten nodig. Om van daaruit weer te komen tot bevredigende creaties. Daarom hebben kunstenaars ook onbepaalde tijd nodig, om in de staat van Kairos te belanden. Kairos was een Griekse jonge gespierde god die op het juiste moment handelde. Het juiste moment is namelijk heel kort, het is er als het alweer bijna voorbij is. Met een vol hoofd kunnen we het juiste moment niet pakken. Daarom is vrije tijd zo belangrijk, we komen anders in de tijd te staan.

  De vakantieperiode is gepland, de vakantiebestemming nog niet, dat is een groot voordeel van een Fiat Scudo met ikea bank achterin, het kan alle kanten nog op. Ergens zit in mij een stemmetje dat nu wel eens wil weten waar we heengaan, maar Kairos werkt blijkbaar sterker dit jaar, we zien het wel en pakken het juiste moment om de bestemming te bepalen….fijne vakantie iedereen!

  2014-11-12 13.07.59

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *